Forum : : "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej"
ZATORSKIE FORUM. KULTURA, SZTUKA, ODWAŻNE OPINIE. Zator - dawna stolica Księstwa Zatorskiego, dziś stolica Doliny Karpia. Na zdjęciu stacja w Zatorze
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karp po Zatorsku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum : "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej" Strona Główna -> INFORMACJE Z MIASTA I GMINY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maximus
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zator

PostWysłany: Pią 8:42, 22 Gru 2006    Temat postu: Karp po Zatorsku

(C.K. Norwid)

"... Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
ludzie gniazda wspólnego łamią chleb Biblijny,
najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie..."


Z okazji zbliżających się świąt Bożego narodzenia wszystkim przyjaciołom forum oraz tym, którzy zaglądają tu sporadycznie chciałbym życzyć spokojnych, radosnych, ciepłych, rodzinnych świąt Bożego narodzenia. Życzę również, by w nadchodzącym roku spełniały się wszystkie Wasze marzenia, by nigdy nie brakowało na Waszych buziach uśmiechu.



Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć karpia. Na Zatorskim wigilijnym stole nie powinno zabraknąć "karpia po zatorsku". Przedstawiamy przepis:

Składniki:
• karp,
• jajka,
• pieczarki,
• ser żółty,
• zielona pietruszka,
• mąka,
• sól,
• pieprz.

Przygotowanie:
Karpia należy odfiletować i pokroić. Otrzymane kawałki ryby trzeba posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką.
Następnie rybę smaży się w głębokim oleju na dużym ogniu. Kiedy ryba mocno się zarumieni, zdejmuje się ją z ognia.
Teraz należy przygotować farsz. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również trzeba pokroić, a następnie usmażyć na maśle.
Kolejny składnik to ser, który ścieramy na drobne kawałeczki. Wszystkie te składniki oraz natkę pietruszki mieszamy i nakładamy na rybę.
Można też nakładać wszystkie składniki po kolei. Należy jednak wówczas pamiętać, że ser żółty musi zawsze znajdować się nad pieczarkami i jajkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy teraz kawałki ryby na przemian z farszem.
Kolejne warstwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według własnego uznania. Na samym wierzchu kładziemy 1-1,5 cm warstwę gęstej śmietany (najlepiej 30%).
Całość dusimy pod przykryciem w gorącym piekarniku aż do zatopienia się sera i śmietany. Należy wówczas zdjąć pokrywkę i poczekać, aż się zrumieni.

---------------
przepis ściągnięto z internetowego portalu Wrota Małopolski.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum : "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej" Strona Główna -> INFORMACJE Z MIASTA I GMINY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin