Forum : : "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej"
ZATORSKIE FORUM. KULTURA, SZTUKA, ODWAŻNE OPINIE. Zator - dawna stolica Księstwa Zatorskiego, dziś stolica Doliny Karpia. Na zdjęciu stacja w Zatorze
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum : "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej" Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anna




Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Graboszyce

PostWysłany: Czw 21:21, 28 Gru 2006    Temat postu: Ciasta

Oto przedstawiam przepis na ciasto.

Ciasto Toffi

Ciasto - 50 dkg.mąki,
- ½ szklanki cukru,
- ½ kostka margaryny,
- 15 dkg miodu,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy,
- 1 łyzeczka sody oczyszczonej,
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.ciasto upiec na dwóch takich samych brytfannach ok.15 min.w temp.200C.

Krem Śmietankowy –1/2 L śmietany 36%,
-3 łyżeczki żelatyny,
Śmietanę ubić na puszystą masę i dodać do niej żelatynę (3/4 szkl.wody rozpuścić żelatynę,wlać letnią do śmietany.).

Polewa- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.Mleko w puszce gotujemy w garnku z wodą ok.2.5 godz.

Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone placki .Na wierzch ciasta rozsmarować ugotowane mleko-toffi,po polewie posypać siekanymi orzechami.
Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maximus
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zator

PostWysłany: Czw 21:30, 28 Gru 2006    Temat postu:

Będzie smaczne !!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna




Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Graboszyce

PostWysłany: Czw 21:42, 28 Gru 2006    Temat postu:

o napewno, będzie smacznie!!!tylko proszę dodajcie swoje przepisy!!!
Pozdrawiam!!!wszystkich!!!
Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madzia:)
Gość






PostWysłany: Pią 11:57, 29 Gru 2006    Temat postu: pytanie co do tego placka

mam pytanie:czy to mleko gotujemy aż 2,5 godz. proszę o odpowiedź :) :)
Powrót do góry
Miś




Dołączył: 09 Lis 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:21, 29 Gru 2006    Temat postu:

Sama sparawdź madziu i nam napisz.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna




Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Graboszyce

PostWysłany: Pią 13:22, 29 Gru 2006    Temat postu: odp.dla Madzi

Dokładnie,tak,trzeba gotować to mleko ok. 2.5godz(dwie i pół godz.)Pozdrawiam. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anna




Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Graboszyce

PostWysłany: Pią 13:28, 29 Gru 2006    Temat postu: Jabłecznik na biszkopcie

Oto mój następny przepis.

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki;
4 jajka
1 szkl.cukru,
1 niepełna szklanka mąki krupczatki,
½ łyżeczki Pr.do piecz,
sok z cytryny
wykonanie; Białka ubić i dodać cukier i nadal ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 min w temp.170st.C.Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Masa I

1 kg jabłek,
4 łyżki żelatyny,
½ szklanki wody,
4 łyżki cukru,
Jabłka obrać,pokroić w kostkę,przełożyć na patelnię dodać cukier i dusić ok. 20 min.ostudzić.Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody i dodać do jabłek wymieszać i przełożyć na biszkopt.

DO II MASY ŻELATYNĘ ZROBIĆ WCZEŚNIEJ!!!

Masa II

2 szklanki mleka,
2 śnieżki,
3 łyżeczki żelatyny,
½ szklanki wody,
Snieżkę ubić,dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklance wody.Wymieszać i masę przełożyć na jabłka.

Do dekoracji
Gotowa polewa czekoladowa.

Polać polewą ciasto,i wstawić je do lodówki.
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maximus
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zator

PostWysłany: Pią 13:40, 29 Gru 2006    Temat postu:

No to mamy mistrza kuchni na forum.
Brawo.
Jak tylko przyrządzę jeden z forumowych przepisów podzielę się z wami wrażeniami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum : "Forum Miłośników i Sympatyków Ziemi Zatorskiej" Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin